Waarom zijn Gymleerkrachten hard nodig?

gymleerkracht

Als je over het onderwijs nadenkt, denk je altijd als eerste aan docenten en leraren. Maar er zijn natuurlijk veel meer personen nodig die het onderwijs samen mogelijk maken. Zo vervult de Gymleerkracht ook een belangrijke taak binnen het onderwijs. Ondanks dit kampt het onderwijs met grote tekorten aan medewerkers. Wij vertellen je graag waarom Gymleerkrachten belangrijk zijn en waarom ze hard nodig zijn. We kunnen tenslotte niet zonder ze.

Fysieke gezondheid

Als eerst dragen Gymleerkrachten bij aan de fysieke gezondheid van leerlingen. Lichamelijke opvoeding speelt een rol bij het bevorderen van lichamelijke activiteit, het aanleren van motorische vaardigheden, het verbeteren van de conditie en kracht en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Dit is van groot belang, gezien de toenemende zorg over het gebrek aan lichamelijke activiteit en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen bij kinderen, zoals obesitas.

Sociale ontwikkeling

Tijdens gymlessen moet er worden samengewerkt. Dit biedt kansen voor sociale interacties. Door middel van team- en individuele sporten leren leerlingen samen te werken, te communiceren, conflicten op te lossen en respect te tonen voor anderen. Dit draagt bij aan de sociale en emotionele ontwikkeling van leerlingen.

Motorische ontwikkeling

Gymleerkrachten helpen leerlingen bij het aanleren en verbeteren van motorische vaardigheden, zoals rennen, springen, gooien, vangen en balanceren. Deze motorische vaardigheden zijn essentieel voor de algehele ontwikkeling van kinderen en zijn van invloed op hun vermogen om deel te nemen aan verschillende activiteiten en sporten.

Mentale gezondheid

Lichamelijke beweging kan bijdragen aan de mentale gezondheid van leerlingen. Fysieke activiteiten hebben namelijk bewezen positieve effecten. Zo vermindert het stress, verbeterd het de stemming, wordt de concentratie bevorderd en verminderd het gedragsproblemen. Als gymleerkracht kan je dus een rol spelen bij het bevorderen van de mentale gezondheid van leerlingen.

Inclusief onderwijs

Tot slot spelen Gymleerkrachten een belangrijke rol in het bevorderen van inclusief onderwijs. Ze kunnen aanpassingen en differentiatie bieden om ervoor te zorgen dat alle leerlingen kunnen deelnemen aan de gymlessen. Dit ongeacht hun vaardigheidsniveau, lichamelijke beperkingen of andere uitdagingen. Dit draagt bij aan het creëren van een inclusieve omgeving waarin alle leerlingen gelijke kansen krijgen om deel te nemen aan lichamelijke activiteiten.

Aan de slag als Gymleekracht bij Yunus Emre?

Wil jij graag een verschil maken in het leven van leerlingen als Gymleerkracht? Dat kan! Yunus Emre heeft mooie vacatures openstaan, waaronder vacatures voor Gymleerkrachten. Bekijk de vacatures online of neem contact met ons op!

Bij Yunus Emre wordt er kwalitatief sterk basisonderwijs aangeboden binnen een veilige omgeving, geïnspireerd door de Islam. De Koran en Soennah zijn hierin leidend en vormen de basis van het onderwijs.