Islamitische basisschool? We vertellen jou meer!

Islamitische basisschool

Een Islamitische basisschool… Wil jij hier meer over weten? In Nederland zijn er verschillende vormen van basisonderwijs beschikbaar om tegemoet te komen aan de diverse behoeften van onze samenleving. Naast openbare en bijzondere scholen bestaan er ook Islamitische basisscholen. In deze pagina nemen we een kijkje in de wereld van Islamitisch basisonderwijs, waar we de focus leggen op zowel de onderwijspraktijken als de waarden die in deze scholen worden bevorderd. Ben jij benieuwd? Lees vooral verder.

Onderwijskwaliteit

Net als andere basisscholen in Nederland streeft een Islamitische basisschool naar het bieden van kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Ze volgen het reguliere curriculum dat wordt aangeboden door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hierdoor biedt een Islamitische basisschool dezelfde basisvaardigheden en kennis aan als andere scholen. Daarnaast besteden ze ook aandacht aan Islamitische studies, waarbij de leerlingen kennis maken met de waarden, tradities en geschiedenis van de islam.

Culturele diversiteit

Een Islamitische basisschool biedt een omgeving waarin de culturele diversiteit van de islamitische gemeenschap wordt omarmd. Naast het bevorderen van de Nederlandse taal en cultuur, worden ook de culturele achtergronden en talen van de leerlingen gewaardeerd en geïntegreerd in het onderwijs. Dit zorgt voor begrip, tolerantie en respect voor verschillende culturen en identiteiten binnen de schoolgemeenschap.

Religieuze educatie

Daarbij is religieuze educatie ook een belangrijk aspect binnen het islamitisch onderwijs. Islamitische basisscholen hebben als doel de islamitische identiteit van de leerlingen te versterken. Naast de reguliere vakken wordt er daarom ook aandacht besteed aan religieuze educatie, waarbij de leerlingen de basisprincipes van de islam leren kennen. Hierbij kan je denken aan onderwerpen als het gebed, vasten tijdens de Ramadan en de betekenis van belangrijke islamitische feesten zoals Eid al-Fitr en Eid al-Adha. Religieuze educatie op Islamitische basisscholen is gericht op het ontwikkelen van begrip en het versterken van de persoonlijke relatie van de leerlingen met hun geloof.

Waarden en normen

Een ander belangrijk aspect van Islamitisch basisonderwijs is de nadruk op waarden en normen die in overeenstemming zijn met de islamitische traditie. Maar wat voor waarden komen kijken bij Islamitisch onderwijs? Denk aan waarden zoals onder andere respect, eerlijkheid, medeleven, verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid. Leerlingen worden aangemoedigd om deze waarden in hun dagelijks leven toe te passen en te integreren in hun gedrag en interacties met anderen.

Yunus Emre voor Islamitisch basisonderwijs

Yunus Emre is een Islamitische basisschool die onderwijs geeft binnen een veilige omgeving. Bij Yunus Emre streven we naar een veilige en respectvolle omgeving waar iedereen zich welkom voelt. Dit vinden we onwijs belangrijk. Ons onderwijs is geïnspireerd op de Islam waarbij de Koran en Soennah leidend zijn.

Bij Yunus Emre hebben we zes verschillende scholen. Elke school is anders en heeft zijn eigen verhaal. Wij hebben scholen in Den Haag, Zoetermeer en Naaldwijk. Alles weten over ons of onze scholen? Neem gerust een kijkje op onze website en kom zo meer te weten over ons. Heb je vragen of kom je er niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op!

Daarbij hebben wij leuke vacatures openstaan. Wil jij het verschil maken voor leerlingen en wil jij graag aan de slag in het Islamitisch onderwijs? Bekijk onze vacatures en wie weet ben jij binnenkort onderdeel van ons leuke team. Meer lezen over Islamitisch onderwijs? Lees onze pagina ‘Alles over leerkracht worden in het Islamitisch onderwijs’.