Identiteitsactiviteiten op Yunus Emre basisschool Zoetermeer

basisschool zoetermeer Yunus Emre

Welkom bij Yunus Emre! Op onze scholen, zo ook op onze basisschool Zoetermeer, staan er verschillende identiteitsactiviteiten centraal voor het komende schooljaar. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende activiteiten die onze school inzet om de Islamitische identiteit van onze leerlingen te versterken en omarmen. Van culturele verkenningen tot spirituele verdieping… Ontdek hoe onze school een stimulerende omgeving creëert waarin elke leerling zijn of haar unieke zelf kunt ontdekken en waarderen. Dus, lees snel verder en ontdek onze identiteitsactiviteiten snel!

Ramadan

Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender en staat bekend als de heilige vastenmaand voor moslims wereldwijd. Tijdens deze maand onthouden moslims zich van eten, drinken, roken en andere fysieke behoeften gedurende de daglichturen. Het vasten begint bij zonsopgang en wordt verbroken bij zonsondergang met een speciale maaltijd genaamd Iftar. Ramadan is niet alleen een fysieke onthouding, maar ook een periode van zelfreflectie, gebed, liefdadigheid en solidariteit met de minderbedeelden. Het vasten tijdens Ramadan is één van de vijf pijlers van de islam. Het einde van de Ramadan wordt gevierd met het feest van Eid al Firt.

Iftar

Iftar is de maaltijd die moslims nuttigen om het vasten tijdens de heilige maand Ramadan te doorbreken. Dit gebeurt bij zonsondergang. Het begint vaak met het eten van dadels en het drinken van water, gevolgd door het avondgebed. Daarna delen gezinnen en gemeenschappen een uitgebreide maaltijd. Iftar symboliseert niet alleen het doorbreken van de vastenperiode, maar ook gemeenschap, naastenliefde en dankbaarheid. Het is een bijzonder moment van samenkomen en delen na een dag vasten.

Eid al Fitr

Eid al Fitr, bekend als het Suikerfeest, is een feest dat het einde van de vastenmaand Ramadan viert. Op deze dag vieren moslims wereldwijd de voltooiing van een maand vasten, toewijding en zelfreflectie. Het begint met een speciaal ochtendgebed en wordt gekenmerkt door het delen van maaltijden, het geven van liefdadigheid, het uitwisselen van cadeaus en het bijeenkomen met familie en vrienden. Eid al Fitr staat in teken van vreugde, dankbaarheid en solidariteit met minderbedeelden.

Mini Hadj

Mini Hadj verwijst naar een educatief programma wat op Yunus Emre georganiseerd wordt. Dit is bedoeld om leerlingen de essentie van de Hadj, de pelgrimstocht naar Mekka, te laten ervaren. Hoewel het geen echte Hadj is, stimuleert de ‘Mini hadj’ wel belangrijke elementen. Denk hierbij aan het lopen tussen de heuvels van Safa en Marwa, het gooien van stenen op de Jamarat en het verrichten van het gebed bij de Kaaba. Het doel hiervan is om een tastbare connectie te creëren met de rituelen van de Hadj en de leerlingen bewust te maken van de heilige betekenis van deze islamitische praktijk.

Eid al Adha

De Islamitische feestdag Eid al Adha, ook wel bekend als het Offerfeest, is een belangrijke feestdag die het einde van de Hadj viert. Tijdens deze dag herdenken we het offer dat Profeet Ibrahim bereid was te brengen in gehoorzaamheid aan Allah. Het feest begint met een speciaal ochtendgebed, gevolgd door het slachten van een dier, waarvan een deel wordt gedeeld met de minderbedeelde. Eid al Adha benadrukt waarden zoals zelf opoffering, naastenliefde en gemeenschapszin. Deze feestdag is een tijd van vreugde, gebed en delen met anderen.

Yunus Emre, de Islamitische basisschool Zoetermeer

Naast deze identiteitsactiviteiten zijn er uiteraard meer belangrijke activiteiten en zaken waar we in ons onderwijs rekening mee houden. Wil jij alle activiteiten ontdekken? Dat kan hie!

Wil je meer weten over onze scholen, het onderwijs of onze identiteit? Je leest het op onze website!