De relatie tussen een Islamitische basisschool en wereldburgerschap

Islamitische basisscholen

Welkom bij de Islamitische basisscholen van Yunus Emre. Naast dat we ons focussen op het Islamitisch onderwijs, leggen wij ook een sterk nadruk op het wereldburgerschap. In dit artikel zullen wij jou alles uitleggen over wereldburgerschap, hoe Yunus Emre dit toepast en waarom het zo belangrijk is voor het onderwijs. Dus, lees snel verder!

Alles over Islamitische basisscholen en wereldburgerschap

Het Islamitisch perspectief op wereldburgerschap

Het Islamitisch geloof moedigt tolerantie, begrip en respect aan voor alle mensen, ongeacht hun afkomst, religie of achtergrond. In de koran worden de moslims aangemoedigd om “elkaar te leren kennen” en om de diversiteit in de schepping van Allah te waarderen. Bij Yunus Emre benaderen we dan dus ook wereldburgerschap vanuit dit Islamitisch perspectief.

Onze visie op wereldburgerschap

Bij Yunus Emre geloven we in het belang van het opleiden van leerlingen tot verantwoordelijke en betrokken wereldburgers. Onze visie strekt zich dan dus ook uit tot ver buiten het klaslokaal. We streven samen naar het ontwikkelen van begrip, respect en nieuwsgierigheid ten opzichte van diverse culturen en gemeenschappen.

Curriculum met mondiaal perspectief

Ons curriculum bestaat uit verschillende leermiddelen die de diversiteit in de samenleving weerspiegelen. Denk hierbij aan geschiedenislessen die verschillende beschavingen belichten tot aan literatuur die verhalen vertellen van mensen over de hele wereld. Zo kunnen we ernaar streven om een breed begrip van de wereld te bevorderen.

Inclusiviteit en respect

Eén van de belangrijkste pijlers van wereldburgerschap is het omarmen van diversiteit. Om deze rede moedigen we een inclusieve omgeving aan waarin elke leerling, ongeacht hun achtergrond, zich gewaardeerd en gehoord voelt. Het respecteren van verschillen is niet alleen een leermiddel, maar een levensles die we onze leerlingen willen bijbrengen.

Maatschappelijk engagement

Wereldburgerschap gaat hand in hand met maatschappelijk engagement. We streven ernaar onze leerlingen aan te moedigen actieve deelnemers te worden in de samenleving. Dit met oog voor de behoeften van anderen en het besef dat zij een rol spelen in het vormgeven van een rechtvaardige en duurzame wereld.

Interactie met de gemeenschap

Bij ons gaat het betrekken van de lokale gemeenschap hand in hand met het ontwikkelen van wereldburgerschapsvaardigheden. Samenwerken met lokale organisaties en het organiseren van gemeenschapsevenementen dragen bij aan het ontwikkelen van een gevoel van verbondenheid en verantwoordelijkheid.

Het belang van taalonderwijs

Bij het cultiveren van wereldburgerschap is taal een krachtig instrument. Naast ons curriculum leggen we sterk de nadruk op taalonderwijs, waarbij leerlingen de mogelijkheid krijgen om meerdere talen te leren. Dit zorgt ervoor dat hun communicatievaardigheden en begrip van diverse culturen worden bevorderd.

De rol van technologie in wereldburgerschap

Moderne technologie stelt ons in staat om directe verbindingen te leggen met andere culturen en delen van de wereld. Yunus Emre omarmt deze mogelijkheden. Op deze manier bereiden we onze leerlingen voor op een wereld die onderling steeds meer verbonden is.

Word jij onderdeel van de Islamitische basisscholen van Yunus Emre?

Wereldburgerschap bij Yunus Emre is niet slechts een abstract concept, het is een levendige realiteit die dagelijks in onze klassen wordt toegepast. We zijn toegewijd aan het vormen van leerlingen die niet alleen trots zijn op hun islamitische identiteit, maar ook echte wereldburgers zijn. Dit zodat ze klaar zijn om positieve veranderingen teweeg te brengen in de wereld om hen heen.

Wil jij meer weten over Yunus Emre, over onze zes scholen of wil jij je kind aanmelden voor Yunus Emre? Dat kan! Op onze website is er van alles te vinden over onze scholen. Kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!