Belangrijke feestdagen op een Islamitische basisschool

Islamitische basisschool

In een multiculturele samenleving is het belangrijk om de diversiteit van religieuze tradities en feestdagen te erkennen en te vieren. Binnen een Islamitische basisschool spelen Islamitische feestdagen een centrale rol bij het bevorderen van de culturele identiteit van de school en het versterken van de gemeenschap. In deze blog bespreken we enkele belangrijke feestdagen binnen een Islamitische basisschool, hun betekenis en vertellen we jou hoe ze worden gevierd.

Islamitische feestdagen

1.     Eid-al-Fitr (Suikerfeest)

Allereerst bespreken we de feestdag Eid-al-Fitr. De Nederlandse naam van deze feestdag is het Suikerfeest. Het is een van de belangrijkste feestdagen binnen de Islamitische gemeenschap. Deze feestdag staat voor het einde van de vastenmaand Ramadan. Op deze dag komen moslims bij elkaar om te bidden, liefdadigheid te verrichten en elkaar het beste te wensen.

Islamitische basisscholen vieren deze feestdag uiteraard ook! Binnen Yunus Emre wordt Eid-al-Fitr gevierd met speciale bijeenkomsten, waarbij leerlingen en leraren feestelijke lekkernijen delen en samen genieten van culturele activiteiten.

2.     Eid-al-Adha (Offerfeest)

Daabrij hebben we ook de feestdag Eid-al-Adha, ook wel bekend als het Offerfeest. Deze Islamitische feestdag herinnert aan de bereidheid van Ibrahim (Abraham) om zijn zoon te offeren als een daad van gehoorzaamheid aan God. Maar hoe wordt dit gevierd? Moslims vieren deze dag door te bidden, het slachten van dieren en het delen van vlees met familie, vrienden en de minder bedeelden.

Binnen een Islamitische basisscholen wordt deze feestdag ook gevierd. Bij Yunus Emre wordt Eid-al-Adha vaak gevierd met educatieve activiteiten. Denk hierbij aan het vertellen van verhalen over Ibrahim, het maken van knutselwerkjes en het organiseren van liefdadigheidsacties. Dit om de waarde van vrijgevigheid en saamhorigheid te benadrukken. Hoe mooi is dat wel niet?

3.     Mawlid al-Nabi (Geboortedag van de Profeet Mohammed)

Ook Mawlid al-Nabi is een Islamitische feestdag. Het is de viering van de geboortedag van de Profeet Mohammed. Op deze dag herdenken moslims zijn leven, leer en bijdragen aan de mensheid.

Mawlid al-Nabi wordt ook binnen Islamitische basisscholen gevierd. Yunus Emre viert deze feestdag voor middel van lezingen, gedichten, nasheeds (Islamitische liederen) en educatieve activiteiten. Deze activiteiten zijn gericht op het leren over de Profeet Mohammed en zijn boodschap van vrede, rechtvaardigheid en mededogen.

4.     Laylat al-Qadr (Nacht van de Voorbestemming)

Ten slotte bespreken we de Islamitische feestdag Laylat al-Qadr, ook wel de Nacht van de Voorbestemming genoemd. Deze feestdag wordt beschouwd als de meest heilige nacht in de Islamitische kalender. Het herdenkt de openbaring van de eerste verzen van de Koran aan de Profeet Mohammed.

Binnen een Islamitische basisschool wordt Laylat al-Qadr vaak gevierd met speciale gebeden en het reciteren van de Koran. Maar ook door het aanmoedigen van leerlingen om goede daden te verrichten en het benadrukken van het belang van spiritualiteit en introspectie. Ook Yunus Emre laat deze feestdag niet zonder het te vieren, aan zich voorbijgaan.

Islamitische basisschool Yunus Emre

Het vieren van Islamitische feestdagen binnen een Islamitische basisschool biedt een waardevolle gelegenheid om de culturele identiteit te versterken, gemeenschapszin te bevorderen en begrip voor verschillende tradities te ontwikkelen. Ook bij Yunus Emre vieren wij de Islamitische feestdagen met onze leerlingen. Wij vinden dit ontzettend belangrijk!

Zoek jij nog een passende Islamitische school voor jouw zoon of dochter? Kom kijken bij Yunus Emre. Wij bestaan uit 6 Islamitische scholen met elk haar eigen verhaal. Toch hebben ze allemaal één ding gemeen: Elke stem telt. Meer weten over onze identiteit, onze scholen of ons onderwijs? Lees het gerust op onze website. Wellicht wil jij graag werken op een Islamitische basisschool. Goed nieuws! Wij hebben diverse leuke en uitdagende functies openstaan. Neem een kijkje tussen onze vacatures en solliciteer.