Alles over de functie gymleerkracht

Zou jij graag jouw passie voor sport en beweging door willen geven aan jongeren? Dan kan een functie als Gymleerkracht perfect zijn voor jou! Wij vertellen je alles over deze functie om jou zo voor te bereiden. Lees dus vooral verder!

Verantwoordelijkheden van een gymleerkracht

Als gymleerkracht heb je verschillende verantwoordelijkheden. Zo ben je als eerste dagelijks bezig met het voorbereiden en geven van sportlessen. Op basis van het curriculum en de doelen van school bereid jij een plan voor. Welke sportlessen ga je geven en wanneer? Tijdens deze lessen creëer je een omgeving voor de studenten om verschillende sporten en activiteiten te kunnen beoefenen. Dit is uiteraard afgestemd op de leeftijd, het niveau en de behoeften van de leerlingen. Naast het verzorgen van deze lessen ben je ook verantwoordelijk voor het beoordelen van de prestaties van de leerlingen en het voorzien van feedback.

Veiligheid en toezicht is ook een belangrijk onderdeel van jouw takenpakket. Jij houdt toezicht tijdens de lessen om ongevallen en blessures te voorkomen. Hierbij handhaaf je de veiligheidsrichtlijnen en -procedures. Tot slot houd jij je bezig met communicatie. Je communiceert met ouders/verzorgers, collega’s en ander schoolpersoneel.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke taken. Afhankelijk van de school en/of het soort onderwijs kunnen er andere taken bij komen kijken.

Welke eigenschappen heb je nodig als gymleerkracht?

Als je een carrière als gymleerkracht wilt nastreven, kunnen verschillende eigenschappen nuttig zijn om succesvol te zijn in deze functie. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen die van pas kunnen komen:

  • Het is belangrijk om een oprechte interesse en enthousiasme te hebben voor sport en lichamelijke opvoeding. Je moet van sport houden en gemotiveerd zijn om anderen te inspireren en te begeleiden.
  • Pedagogische vaardigheden zijn nodig voor het kunnen uitleggen van oefeningen, het aanpassen van lessen aan verschillende niveaus en het omgaan met gedragsuitdagingen.
  • Communicatie is cruciaal voor het lesgeven aan leerlingen, het samenwerken met collega’s en het communiceren met ouders en/of verzorgers.
  • Leerlingen kunnen verschillende vaardigheidsniveaus hebben en verschillende uitdagingen ondervinden. Geduld en empathie zijn belangrijk om leerlingen te begeleiden en te ondersteunen bij hun fysieke activiteiten.
  • Het plannen en organiseren van gymlessen, het beheren van materialen en het bijhouden van de voortgang van leerlingen hoort bij het takenpakket. Door het hebben van sterke organisatorische vaardigheden kan je gestructureerde en effectieve lessen geven.Onderkant formulier

Het salaris van de functie

Het salaris van een gymleerkracht kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan de locatie, het type school, het ervaringsniveau en de kwalificaties van de leerkracht hierbij een rol spelen. Over het algemeen worden salarissen van onderwijspersoneel bepaald op basis van de geldende salarisschalen en cao (collectieve arbeidsovereenkomst) in het betreffende land of de betreffende regio. In Nederland valt de functie van gymleerkracht onder het primair onderwijs (basisonderwijs) of voortgezet onderwijs (middelbaar onderwijs). Het salaris van een gymleerkracht in het primair onderwijs wordt bepaald door de salarisschalen van de cao Primair Onderwijs, terwijl het salaris in het voortgezet onderwijs wordt bepaald door de cao Voortgezet Onderwijs.

Het startsalaris van een gymleerkracht in het primair onderwijs ligt meestal tussen de €2.800 en €3.800 bruto per maand, afhankelijk van de ervaring en opleiding van de leerkracht. In het voortgezet onderwijs ligt het startsalaris doorgaans tussen de €2.900 en €4.500 bruto per maand, afhankelijk van ervaring en opleiding. Check voor de meest actuele informatie de geldende cao en de lokale wetgeving.

Vooropleiding van een gymleerkracht

De vooropleiding van een gymleerkracht kan verschillen per land en onderwijssysteem, maar over het algemeen zijn er bepaalde vereisten en kwalificaties die nodig zijn om te werken als gymleerkracht. Hier zijn enkele onderdelen die nodig kunnen zijn:

  1. Onderwijsdiploma: In de meeste gevallen is een diploma van een lerarenopleiding of een pedagogische academie vereist om te werken als gymleerkracht. Dit kan een bachelor diploma of een masterdiploma zijn, afhankelijk van het onderwijssysteem en het niveau waarop de gymlessen worden gegeven.
  2. Vakbekwaamheid: Gymleerkrachten moeten vaak beschikken over vakbekwaamheid op het gebied van sport en lichamelijke opvoeding. Dit kan worden aangetoond door middel van certificaten, diploma’s of andere specifieke kwalificaties die relevant zijn voor het geven van gymlessen.
  3. Didactische vaardigheden: Naast de vakbekwaamheid is het belangrijk dat gymleerkrachten didactische vaardigheden bezitten om les te kunnen geven aan leerlingen op een effectieve en veilige manier. Dit kan worden verkregen door middel van pedagogische en didactische trainingen, workshops of cursussen.
  4. Bevoegdheid: Soms kan een specifieke bevoegdheid of licentie vereist zijn om te mogen werken als gymleerkracht. Dit kan variëren afhankelijk van de lokale wet- en regelgeving.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke vooropleidingseisen voor gymleerkrachten kunnen variëren afhankelijk van de regio. Het is hierdoor raadzaam om de geldende wet- en regelgeving te raadplegen en contact op te nemen met mogelijk toekomstige werkgevers om de exacte vereisten te weten te komen.

Aan de slag!

Ben je inmiddels helemaal enthousiast geworden over de functie gymleerkracht? Dat snappen wij volledig! Bij Yunus Emre hebben wij nog verschillende functies openstaan, zo ook een vacature voor Gymleerkracht. Yumus Emre is een Islamitische basisschool die onderwijs geeft binnen een veilige omgeving, geïnspireerd op de Islam. De Koran en Soennah zijn hierin leidend en vormen de basis van het onderwijs.

Neem een kijkje tussen onze vacatures en solliciteer direct!